До уваги батьків пропонується підбірка карт-розкладок страв, які використовуються медичною сестрою та шеф-кухарем під час скаладання Примірного двотижневого меню.
ї
Картка розклад страви
Найменування страви: Пудинг сирно-морквяний з повидлом
Підстава: Організація харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, Київ 2014.
Продукти | Маса, г | Хімічний склад, г | Енергетична цінність, ккал | |||||||||
брутто | нетто | білки | жири | вуглеводи | ||||||||
ясла | садок | ясла | садок | ясла | садок | ясла | садок | ясла | садок | ясла | садок | |
Сир кисломолочний напівжирний | 85 | 112 | 84 | 111 | 15,12 | 19,98 | 7,56 | 9,99 | 1,68 | 2,22 | 133,56 | 176,49 |
Крупа манна | 10 | 13 | 10 | 13 | 1,03 | 1,34 | 0,10 | 0,13 | 6,79 | 8,83 | 32,80 | 42,64 |
Цукор | 11 | 14 | 11 | 14 | 0 | 0 | 0 | 0 | 10,98 | 13,97 | 41,69 | 53,06 |
Яйце куряче | 5,5 | 8 | 5 | 7 | 0,64 | 039 | 0,58 | 0,81 | 0,04 | 0,05 | 7,85 | 10,99 |
Молоко нормалізоване | 25 | 32 | 25 | 32 | 0,70 | 0,90 | 0,63 | 0,80 | 1,18 | 1,50 | 13,00 | 16,64 |
Морква | 32 | 42 | 26 | 34 | 0,34 | 0,44 | 0,03 | 0,03 | 2,18 | 2,86 | 8,84 | 11,56 |
Масло вершкове (селянське) | 5 | 6 | 5 | 6 | 0,07 | 0,08 | 3,63 | 4,35 | 0,05 | 0,05 | 33,07 | 39,68 |
Ванільний цукор | 0,2 | 0,2 | 0,2 | 0,2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0,19 | 0,19 | 0,74 | 0,74 |
Повидло яблучне | 10 | 20 | 10 | 20 | 0,04 | 0,08 | 0 | 0 | 6,50 | 13,00 | 25,00 | 50,00 |
Вихід страви: | - | - | 140/ 10 | 180/ 20 | 17,90/ 0,04 | 23,63/ 0,08 | 12,53/ 0 | 16,11/ 0 | 23,09/ 6,50 | 29,67/ 13,00 | 271,55/ 25,00 | 351,80/ 50,00 |
Технологія приготування страви:
Підготовлену моркву шинкують і тушкують з молоком і маслом вершковим у закритій посудині за температури 100 °С до готовності (20 хв.). Потім змішують із протертим сиром кисломолочним, підготовленими жовтками, цукром, попередньо підготовленою замоченою крупою манною. Масу добре вимішують, додають збиті білки, обережно перемішують і викладають на змащений маслом вершковим лист шаром завтовшки 2,5-3 см та запікають у духовій шафі за температури 220-250 °С до готовності (20 хв.). Пудинг подають з повидлом.
Картка розклад страви
Найменування страви: Суп болгарський
Підстава: Організація харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, Київ 2014.
Продукти | Маса, г | Хімічний склад, г | Енергетична цінність, ккал | |||||||||
брутто | нетто | білки | жири | вуглеводи | ||||||||
ясла | садок | ясла | садок | ясла | садок | ясла | садок | ясла | садок | ясла | садок | |
Картопля | 50 | 71 | 35 | 50 | 0,70 | 1,00 | 0,14 | 0,20 | 5,71 | 8,15 | 28,00 | 40,00 |
Яйце куряче | 4,5 | 4,5 | 4 | 4 | 0,51 | 0,51 | 0,46 | 0,46 | 0,03 | 0,03 | 6,28 | 6,28 |
Морква | 10 | 15 | 8 | 12 | 0,10 | 0,16 | 0,01 | 0,01 | 0,67 | 1,01 | 2,72 | 4,08 |
Масло вершкове (селянське) | 2 | 3 | 2 | 3 | 0,03 | 0,04 | 1,45 | 2,18 | 0,02 | 0,03 | 13,23 | 19,84 |
Крупа манна | 3 | 5 | 3 | 5 | 0,31 | 0,52 | 0,03 | 0,05 | 2,04 | 3,40 | 9,84 | 16,40 |
Цибуля ріпчаста | 9,5 | 14 | 8 | 12 | 0,11 | 0,17 | 0 | 0 | 0,78 | 1,18 | 3,28 | 4,92 |
Сметана 20%-вої жирності | 3 | 6 | 3 | 6 | 0,08 | 0,17 | 0,60 | 1,20 | 0,10 | 0,19 | 6,18 | 12,36 |
Вихід страви: | - | - | 200 | 250 | 1,84 | 2,57 | 2,69 | 4,10 | 9,35 | 13,99 | 69,53 | 103,88 |
Технологія приготування страви:
Підготовлену нарізану шматочками цибулю ріпчасту злегка обсмажують на маслі вершковому 2-3 хв., потім додають підготовлену нарізану моркву та пасерують, періодично помішуючи, за температури 100 °С протягом 5-10 хв. У киплячий бульйон (160/200 г) додають підготовлену нарізану кубиками картоплю, варять за слабкого кипіння до напівготовності (10 хе.). Підготовлені яйця відварюють (10 хв.), обчищають та подрібнюють. У киплячий бульйон з картоплею додають крупу манну, пасеровані овочі і варять за слабкого кипіння до готовності (10-15 хв.). Далі додають нарізані варені яйця, сметану, сіль, лавровий лист і варять ще 5-7 хв. за температури 100 °С протягом 5-10 хв. До обсмаженого м'яса додають підготовлену нарізану шматочками картоплю, пасеровані овочі, заливають соусом сметанним і тушкують за температури 100°С до готовності (20-30 хв.). За 5-10 хв. до завершення приготування додають сіль, горошок зелений консервований.
Картка розклад страви
Найменування страви: Печеня по-домашньому
Продукти | Маса, г | Хімічний склад, г | Енергетична цінність, ккал | |||||||||
брутто | нетто | білки | жири | вуглеводи | ||||||||
ясла | садок | ясла | садок | ясла | садок | ясла | садок | ясла | садок | ясла | садок | |
Кури 1-ї категорії | 73,5 | 122,5 | 45 | 75 | 8,19 | 13,65 | 8,28 | 13,80 | 0,32 | 0,53 | 108,45 | 180,75 |
Картопля | 107 | 171 | 75 | 120 | 1,50 | 2,40 | 0,30 | 0,48 | 12,23 | 19,56 | 60,00 | 96,00 |
Цибуля ріпчаста | 9,5 | 14 | 8 | 12 | 0,11 | 0,17 | 0 | 0 | 0,78 | 1,18 | 3,28 | 4,92 |
Морква | 10 | 15 | 8 | 12 | 0,10 | 0,16 | 0,01 | 0,01 | 0,67 | 1,01 | 2,72 | 4,08 |
Масло вершкове (селянське) | 2 | 3 | 2 | 3 | 0,03 | 0,04 | 1,45 | 2,18 | 0,02 | 0,03 | 13,23 | 19,84 |
Олія | 2 | 3 | 2 | 3 | 0 | 0 | 2,00 | 3,00 | 0 | 0 | 17,98 | 26,97 |
Томатна паста | 2 | 2 | 2 | 2 | 0,10 | 0,10 | 0 | 0 | 0,38 | 0,38 | 2,04 | 2,04 |
Вихід страви: | - | - | 110 | 170 | 10,03 | 16,52 | 12,04 | 19,47 | 14,40 | 22,69 | 207,70 | 334,60 |
Підстава: Організація харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, Київ 2014.
Технологія приготування страви:
Підготовлене відібране від кісток куряче м'ясо ріжуть шматочками, злегка обсмажують на сковороді з олією, нагрітою до 150-160 °С, упродовж 5-10 хв., солять, додають томатну пасту, заливають бульйоном (30/55 г) і тушкують за температури 100 °С до напівго-товності (10-15 хв.). Підготовлену нарізану шматочками цибулю ріпчасту злегка обсмажують на маслі вершковому 2-3 хв., додають підготовлену нарізану шматочками моркву та пасерують, періодично помішуючи, за температури 100 °С протягом 5-10 хв. Підготовлену картоплю нарізають крупними кубиками, викладають у каструлю, додають обсмажені шматочки м'яса, пасеровані овочі й тушкують за температури 100 °С до готовності (20 хв.). За 5-10 хв. до завершення приготування.
Картка розклад страви
Найменування страви: Сирники рожеві
Підстава: Організація харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, Київ 2014.
Продукти | Маса, г | Хімічний склад, г | Енергетична цінність, ккал | |||||||||
брутто | нетто | білки | жири | вуглеводи | ||||||||
ясла | садок | ясла | садок | ясла | садок | ясла | садок | ясла | садок | ясла | садок | |
Сир кисломолочний напівжирний | 88 | 112 | 88 | 112 | 15,84 | 20,16 | 7,92 | 10,08 | 1,76 | 2,24 | 139,92 | 178,08 |
Морква | 20 | 25 | 16 | 20 | 0,21 | 0,26 | 0,02 | 0,02 | 1,34 | 1,68 | 5,44 | 6,80 |
Яйце куряче | 5 | 6 | 4 | 5 | 0,51 | 0,64 | 0,46 | 0,58 | 0,03 | 0,04 | 6,28 | 7,85 |
Борошно | 10 | 10 | 10 | 10 | 1,06 | 1,06 | 0,09 | 0,09 | 7,32 | 7,32 | 33,10 | 33,10 |
Цукор | 5 | 6 | 5 | 6 | 0 | 0 | 0 | 0 | 4,99 | 5,99 | 18,95 | 22,74 |
Олія | 3 | 5 | 3 | 5 | 0 | 0 | 3,00 | 5,00 | 0 | 0 | 26,97 | 44,95 |
Вихід страви: | - | - | 100 | 130 | 17,62 | 22,12 | 11,49 | 15,77 | 15,44 | 17,27 | 230,66 | 293,52 |
Технологія приготування страви:
Підготовлену моркву варять у шкірці (25 хв.), охолоджують, очищають від шкірки і пропускають через м'ясорубку. Сир кисломолочний пропускають через м'ясорубку, додають цукор, підготовлені яйця, сіль, частину просіяного борошна, перемелену моркву і добре розмішують. Формують сирники, панірують їх у борошні, злегка обсмажують з обох боків на сковороді з олією, нагрітою до 150-160 °С, упродовж 5-10 хв. Обсмажені сирники викладають на лист та притушковують у духовій шафі за температури 220-250 °С до готовності (10-15 хв.).
Картка розклад страви
Найменування страви: Вареники з картоплею
Підстава: Організація харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, Київ 2014.
Продукти | Маса, г | Хімічний склад, г | Енергетична цінність, ккал | ||||||||||
брутто | нетто | білки | жири | вуглеводи | |||||||||
ясла | садок | ясла | садок | ясла | садок | ясла | садок | ясла | садок | ясла | садок | ||
Борошно | 45 | 55 | 45 | 55 | 4,77 | 5,83 | 0,59 | 0,72 | 32,94 | 40,43 | 148,95 | 182,05 | |
Яйце куряче | 4,5 | 4,5 | 4 | 4 | 0,51 | 0,51 | 0,46 | 0,46 | 0,03 | 0,03 | 6,28 | 6,28 | |
Молоко нормалізоване | 15 | 20 | 15 | 20 | 0,42 | 0,56 | 0,38 | 0,50 | 0,71 | 0,14 | 7,80 | 10,40 | |
Картопля | 64 | 85,5 | 45 | 60 | 0,90 | 1,20 | 0,18 | 0,24 | 7,34 | 9,78 | 36,00 | 48,00 | |
Цибуля ріпчаста | 9,5 | 14 | 8 | 12 | 0,11 | 0,17 | 0 | 0 | 0,78 | 1,18 | 3,28 | 4,92 | |
Масло вершкове (селянське) | 2 | 3 | 2 | 3 | 0,03 | 0,04 | 1,45 | 2,18 | 0,02 | 0,03 | 13,23 | 19,84 | |
Олія | 2 | 3 | 2 | 3 | 0 | 0 | 2,00 | 3,00 | 0 | 0 | 17,98 | 26,97 | |
Вихід страви: | - | - | 100 | 120 | 6,74 | 8,31 | 5,06 | 7,10 | 41,82 | 51,59 | 233,52 | 298,46 | |
Технологія приготування страви:
У просіяне борошно додають тепле молоко чи воду (30-35 °С), уводять підготовлені яйця, сіль та замішують середньої густоти тісто доти, поки воно не набуде однорідної консистенції, стане еластичним та легко відділятиметься від стінок посудини і рук. Готове тісто накривають серветкою і витримують 30-40 хв. Потім його розкачують у пласт завтовшки 1,5-2 мм, витискають кружечки, кладуть начинку. Вареники зліплюють та варять за температури 100 °С у підсоленій воді до готовності (7-10 хв.). Подають вареники із розтопленим маслом вершковим.
Начинка. Підготовлену обчищену цілу картоплю відварюють (30 хв.), протирають. Підготовлену цибулю ріпчасту пасерують на олії за температури 100 °С упродовж 5 хв. Протерту картоплю змішують із пасерованою цибулею ріпчастою, солять та перемішують.
Картка розклад страви
Найменування страви: Оладки печінкові
Підстава: Організація харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, Київ 2014.
Продукти | Маса, г | Хімічний склад, г | Енергетична цінність, ккал | |||||||||
брутто | нетто | білки | жири | вуглеводи | ||||||||
ясла | садок | ясла | садок | ясла | садок | ясла | садок | ясла | садок | ясла | садок | |
Печінка яловича | 62 | 83 | 33 | 71 | 5,91 | 12,71 | 1,22 | 2,63 | 1,75 | 3,76 | 41,91 | 90,17 |
Борошно | 2 | 3 | 2 | 3 | 0,21 | 0,32 | 0,03 | 0,04 | 1,46 | 2,20 | 6,62 | 9,93 |
Яйце куряче | 5,7 | 8 | 5,42 | 7,6 | 0,69 | 0,97 | 0,62 | 0,87 | 0,04 | 0,05 | 8,50 | 11,93 |
Молоко нормалізоване | 16 | 21 | 16 | 21 | 0,45 | 0,59 | 0,40 | 0,53 | 0,75 | 0,99 | 8,32 | 10,92 |
Олія | 2 | 3 | 2 | 3 | 0 | 0 | 2,00 | 3,00 | 0 | 0 | 17,98 | 26,97 |
Вихід страви: | - | - | 35 | 70 | 7,26 | 14,59 | 4,27 | 7,07 | 4,00 | 7,00 | 83,33 | 149,92 |
Технологія приготування страви:
Підготовлену печінку яловичу розрізають на куски, пропускають через м'ясорубку, додають просіяне борошно, жовтки яєць, сіль та добре вимішують. Білки яєць збивають до утворення густої піни, вводять у масу, злегка перемішують. Потім викладають столовою ложкою на сковороду з олією, нагрітою до 150-160 °С, та злегка обсмажують упродовж 5-7 хв. з обох боків до утворення рум'яної кірочки. Обсмажені оладки складають у посудину, заливають молоком і тушкують під кришкою за слабкого кипіння до готовності (15-20 хв.).
Картка розклад страви
Найменування страви: Вареники з курячим м'ясом
Підстава: Організація харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, Київ 2014.
Продукти | Маса, г | Хімічний склад, г | Енергетична цінність, ккал | |||||||||
брутто | нетто | білки | жири | вуглеводи | ||||||||
ясла | садок | ясла | садок | ясла | садок | ясла | садок | ясла | садок | ясла | садок | |
Борошно | 25 | 35 | 25 | 35 | 2,65 | 3,71 | 0,33 | 0,46 | 18,30 | 25,62 | 82,75 | 115,85 |
Яйце куряче | 8 | 11 | 7 | 10 | 0,89 | 1,27 | 0,81 | 1,15 | 0,05 | 0,07 | 10,99 | 15,70 |
Вода | 9 | 13 | 9 | 13 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Цибуля ріпчаста | 9,5 | 14 | 8 | 12 | 0,11 | 0,17 | 0 | 0 | 0,78 | 1,18 | 3,28 | 4,92 |
Масло вершкове (селянське) | 3 | 4 | 3 | 4 | 0,04 | 0,05 | 2,18 | 2,90 | 0,03 | 0,04 | 19,84 | 26,45 |
Стегенця курячі | 65 | 92 | 50 | 70 | 9,10 | 12,74 | 9,20 | 12,88 | 0,35 | 0,49 | 120,50 | 168,70 |
або кури 1-ї категорії | 81 | 114 | 50 | 70 | 9,10 | 12,74 | 9,20 | 12,88 | 0,35 | 0,49 | 120,50 | 168,70 |
Вихід страви: | - | - | 90 | 125 | 12,79/ 12,79 | 17,94/ 17,94 | 12,52/ 12,52 | 17,39/ 17,39 | 19,51/ 19,51 | 27,40/ 27,40 | 237,3/23736 | 331,62/ 331,62 |
Технологія приготування страви:
У просіяне борошно додають теплу воду (30-35 °С), вводять підготовлені яйця, сіль та замішують середньої густоти тісто доти, поки воно не набуде однорідної консистенції, стане еластичним та легко відділятиметься від стінок посудини і рук. Готове тісто накривають серветкою і витримують 30-40 хв. Потім його розкачують у пласт завтовшки 1,5-2 мм, витискають кружечки, кладуть начинку. Вареники зліплюють та варять за температури 100 °С у підсоленій воді до готовності (7-10 хв.). Подають із розтопленим маслом вершковим.
Начинка. Стегенця курячі або кури 1-ї категорії відварюють до готовності (50-60 хв.). Відварене м'ясо відділяють від кісток, пропускають через м'ясорубку, обсмажують із підготовленою дрібно нарізаною цибулею ріпчастою на сковороді з маслом вершковим, нагрітим до 100-120 °С, періодично помішуючи, до готовності (5-7 хв.). Потім додають сіль і змішують.
Коментарi